Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Акцентне світло - вибрати точку чи трек?

Акцентне світло - вибрати точку чи трек?

Сучасне акцентне освітлення

Глобально все освітлення кімнати можна розділити на заповнююче (основне) і зонове (акцентне). Завдання першого - прийнятний рівень освітлення, просто щоб у кімнаті не було занадто темно для людей - як для відпочинку, так і роботи. Зазвичай для цього використовуються стельові моделі - "таблетки", люстри, підвіси і т.д. Вони дають більш-менш м'яке об'ємне світло, якого в ідеалі вистачає на всю кімнату чи більшу її частину. Інколи така світлотехніка встановлюється по 2-3 одиниці одночасно.

Акцентне світло створене для освітлення певних окремих зон кімнати чи навіть предметів інтерїєру - меблів, порталів, картин. В комерційних інтер'єрах зазвичай освітлюють полиці, вітрини, товари. Це невеликі світильники, що можуть бути становлені на стелю чи стіни, рідше - вмонтовані в підлогу. Найпопулярніші варіанти - точкові світильники (так звані "точки") і трекові системи. Кожен з них має свої плюси і мінуси.      

Ціни і виробники

Головне - розуміти скільки світильників вам потрібно. Шинне або трекове освітлення - то завжди про декілька окремих світильників на одній чи декількох шинах, у той час як точку можна встановити і одну (якщо для ваших цілей цього буде достатньо). Установка одного джерела світла на шину теж можлива, але нелогічна - адже втрачається призначення токопровідної шини живити відразу декілька джерел світла.

Ціни на точкові світильники невисокі, ви можете придбати їх від 100 грн за штуку і навіть дешевше - це будуть моделі з однми з класичних цоколів. Більш дорогі моделі будуть мати світлодіодні модулі як джерело світла. Точки з LED - єдиний вірний вибір для комерційних цілей через можливість працювати довго і в складних умовах, до того ж такі світильники набагато менше гріються. Недорогі моделі на цоколі бажано використовувати тільки для домашнього використання і при обмеженому бюджеті. Найпопулярніші виробники - Kanlux, Eglo, Nordlux.

Трекові системи дорожчі за точкові світильники, адже складаються з вартості джерел світла, струмопровідної шини, додаткових елементів. При цьому і пропонують більше - декілька окремих зон освітлення, можливість настройки куту падіння променів, швидке пересування по шині і додавання нових моделей на шину. Це ідеальний варіант для комерційног овикорситання. Популярні моделі брендів Azzardo, Searchlight, TK Lighting. 

Характеристики і особливості

Основна характеристика трекового світла - фазність. Вона впливає на можливість управління групами світильників, ціну всієї системи. Однофазний трек вмикає і вимикає всі світильники одночасно, а трифазний дозволяє розділити джерела світіння на групи та управляти їми окремо. Якщо такий функціонал не є необхідним - то краще встановити однофазні системи.

Також деякі шинні світильники мають магнітну систему кріплення, чому і називаються магнітними. На функціонал це не впливає, тільки на зручність установки джерел світла на шину.

Далеко не всі, але деякі точкові світильники мають поворотний механізм. Це дуже доречно для такого акцентного освітлення, адже точки на відміну від трекових моделей встановлюються статично і можливість направити світло є вкрай важливою. Другий важливий момент - джерело світла. Для монтажу в натяжні стелі рекомендується використовувати тільки моделі з світлодіодними модулями. 

Висновок

  • Кількість. Потрібно декілька світильників в одному місці - краще трекова система. Портрібні поодинокі джерела світла - тоді точки.
  • Напрям світла. Краще обрати треки, якщо плануєте часто міняти кут падіння світла.
  • Ціна. Точкові світильники майже завжди дешевші за шинні.
  • Зовнішній вигляд. Точки мають більше варіантів оформлення і підійдуть домашнім інтер'єрам. Трекві світильники чудово виглядають в комерційних приміщеннях. 
Знижки