Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Що таке основне і додаткове освітлення?

Що таке основне і додаткове освітлення?

Якщо у будь-якого професійного дизайнера інтер'єрів запитати, що важливо в створенні ідеального проекту, то кожен скаже, що найважливішою складовою успіху буде система освітлення. Це добре продумана, правильно підібрана світлотехніка, кожен елемент виконує поставлені завдання в повній мірі і гармонійно поєднується один з одним. У світі освітлення існують такі поняття, як основне освітлення і додаткове освітлення.

Підбираючи світильники потрібно чітко розуміти, з якою метою вони встановлюються, наскільки яскравий світловий потік повинні генерувати, де будуть розташовані. Важливим аспектом вважаються і зовнішні параметри світлотехніки. Люстри, бра, торшери та інші складові світлової композиції обов'язково підбираються під загальну стилістику інтер'єру. Розставивши пріоритети, зробити вибір буде зовсім не складно.

Світильники основного освітлення

Звичайно, що основне освітлення підбирається в першу чергу. Більш того, воно цілком може повністю виконувати завдання освітлення простору в темний час доби. Якщо раніше предметом генерації основного світла ставала люстра, підвішена в центрі стелі, то сьогодні пріоритети дещо змінилися. Із завданням основного освітлення в більшій мірі справляються стельові вбудовані світильники. Дана тенденція з'явилася в світі дизайну з ростом популярності підвісних стель і складних стельових конструкція з гіпсокартону. Корпус вбудованих світильників повністю захований в конструкції стелі, світловий потік розсіяний і направлений вниз. Деякі моделі мають поворотний механізм, що дозволяє змінювати кут спрямованості світла в потрібному напрямку. Також для цієї мети сьогодні часто використовуються споти. Світильники на стелю - це основа всієї картини освітлення. Вони дають якісне світло, якого часто цілком достатньо.

Люстру не можна повністю списувати. Нерідко в приміщеннях невеликої квадратури і вона стає основним освітленням. Сучасні виробники пропонують настільки широкий вибір люстр, що покупець легко вибере для себе варіант, відповідний поставленим вимогам. Якщо люстра з декількома джерелами світіння, то вона добре освітить і простору кімнату. Важливо просто правильно вибрати модель.

У роздумах про те, які ще світильники можна віднести до категорії «основне освітлення», приходять на думку і деякі моделі комерційних приладів генерації світлового потоку. Для складських приміщень, торгових площ, адміністративних приміщень, виробничих цехів, виставкових центрів, музеїв нерідко використовують трекові і модульні моделі, світлодіодні світильники Downlight, растрові світильники. Яскраве світло, що сприяє концентрації уваги, підвищенню рівня працездатності, стане чудовою альтернативою вбудованим моделям.

Додаткове освітлення: функціональність і практичність

Основним функціоналом додаткових моделей генерації світлового потоку, є підсвічування певної зони, виділення особливостей інтер'єру, архітектурних форм, зонування простору. Тут фантазії є, де розгулятися. Каталоги світових брендів просто рясніють різними рішеннями, як компактних розмірів, так і досить великогабаритних варіантів. Найбільш затребуваними є:

Бра і інші типи настінних світильників. Найчастіше зустрічаються в вітальні, симетрично висять над диваном, в спальні в узголів'ї ліжка. Але сьогодні дизайнери інтер'єрів істотно розширили спектр використання настінних світильників. Все частіше можна зустріти їх в якості підсвічування картин, дзеркал і інших елементів декору, у ванній біля дзеркала, в дитячій для легкого підсвічування, в небезпечних зонах будинку (сходи, проходи, вузькі коридори). Часто бра - це не просто додаткове освітлення, а й можливість підкреслити індивідуальність інтер'єрного рішення.

Підлогові світильники (торшери). Відомий з давніх часів світильник в сучасних інтер'єрах є не менш актуальним. Зустрічається практично в кожному типі приміщення: вітальня, спальня, робочий кабінет, ресторанний зал, номери в готелях. Величезним плюсом торшерів є їх транспортабельність. Користувач без проблем може переносити торшер з однієї кімнати в іншу, якщо виникне така необхідність.

Прожектори спрямованого світіння. Використовуються в комерційних приміщеннях, а також в будинку в санітарних зонах (наприклад, в підвалі або гаражі). Генерують яскравий світловий потік, можуть бути стаціонарно зафіксованими або транспортуватися користувачем.

З метою економії часу, витраченого на вибір світильників, радимо замовити всі потрібні товари в інтернет-магазині Nasvitlo.com. Тут тільки продукція перевірених виробників Eglo, Nowodvorski, Ideal lux, Markslojd і ін. Доставка по всій Україні.

Знижки