Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Що таке температура освітлення і як її підібрати для кімнат різного призначення

Що таке температура освітлення і як її підібрати для кімнат різного призначення

Світлодизайн в інтер'єрі грає першорядну роль. На його сприйняття людиною впливає не тільки інтенсивність потоку світла, але і температура освітлення. Ця характеристика показує спектральний склад випромінювання і служить основою для об'єктивності передачі кольору навколишніх предметів. Користувач сприймає відтінки об'єктів по-різному, якщо вони підсвічені лампами різної колірної температури.

Пояснення понять

Даний термін стосується фізики. Вимірюється температура освітлення в Кельвінах (К). Для сучасних ламп немає сенсу розглядати величини, нижче 2000К і вище 9000К, адже в темно-червоному відтінку (800К), помаранчевому (2000К) і холодному біло-фіолетовому світлі практично неможливо комфортно споглядати предмети.

Найпоширеніші параметри:

  • 2200-2500К - колір Сонця, що сходить. Жовтий спектр світіння дає лампа розжарювання 40-60Вт;
  • 2800-3000К - тепле біле світло. Вакуумні, газонаповнені, галогенні лампи;
  • 5500К - хмари опівдні. Білий відтінок;
  • 6200-6500 - денне світло полуденного Сонця.

Відтінки від 5500К нормально сприймаються людиною на вулиці. У закритому просторі вони не дуже комфортні для емоційного стану і тривалого перебування. Відчуття «стерильності» посилюється безликими стінами, зеленавістю інтер'єру. Тому важливо підібрати лампу під відповідну атмосферу в просторі.

Колір і емоції

Здатність людини сприймати і ідентифікувати відтінки заснована на відчуттях. Освітлення, колірна температура якого підібрана неправильно, буде пригнічувати емоційний стан користувача, викликати дискомфорт. Це пояснюється здатністю різних відтінків впливати на кору головного мозку.

Наприклад, яскраве біле світло в офісах, аеропортах викликає почуття динаміки, руху, націленості на плідну діяльність, приглушене м'яке світіння з відокремленим підсвічуванням в бібліотеці налаштовує на роздуми і самоту, а напівтемрява нічних клубів з яскравими вкрапленнями рекламних бордів та вивісок нібито диктує повний релакс і безтурботність.

Трохи про психологію сприйняття кольору:

  • нейтральний білий допомагає сконцентруватися, підбадьоритися і прокинутися (як Сонце, що сходить);
  • м'який жовтий привносить затишок, розслабляє, створює атмосферу умиротворення;
  • холодні відтінки (білий, блакитний) фокусує на роботі, деталізує об'єкти. Застосовується для виконання кропітких конструкторських креслень, роботи з дрібними деталями;
  • синій, фіолетовий при тривалому впливі стомлює, провокує роздратування і депресії.
  • Людське око сприймає більше 10 млн відтінків. Температура освітлення безпосередньо впливає на передачу кольору об'єктів інтер'єру.

Температурний градієнт по зонам

Підбирати колір світіння світильників потрібно з урахуванням призначення кімнати. У спальні, де починається ранок і закінчується важкий день, необхідно жовтувате, тепле помаранчеве світіння. Зранку воно сприяє м'якому пробудженню, а ввечері - заспокоює.

У вітальні, на кухні, в робочому кабінеті, де проводять багато часу в активності, потрібно інсталювати лампи нейтрального білого спектра. Висока колірна температура доречна при короткостроковій роботі (відмінно для стимуляції організму). Але тривале перебування під таким світлом стомлює надзвичайних впливом на психіку.

Краще комбінувати температуру світла, використовувати для різних функціональних зон світильники з певними лампами. Для загального фонового світіння підійдуть джерела 2500-3500К, для настільних ламп - 4500-6000. Все залежить від ваших біологічних ритмів і переваг.

Світло різного спектру відтінків служить зручним інструментом, за допомогою якого можна відокремити зону відпочинку від робочої, налаштувати на релакс або зберегти концентрацію користувача для плідної діяльності.

Універсальні пропозиції

У нашому інтернет-магазині «Nasvitlo» ми зібрали пропозиції компаній Eglo, Markslojd, TRIO, облаштовані лампами оптимальної кольорової температури - 3000К. Це найкраще рішення для інтер'єрних стельових і настінних світильників:

  • комфортне, розслабляюче світло;
  • затишна атмосфера;
  • точна передач відтінків навколишніх предметів;
  • м'який жовтий, «теплий» колір.

Не варто використовувати тільки цей спектр в офісі. Користувач через деякий час буде відчувати сонливість, млявість, зниження продуктивності роботи. Такі світильники можуть стати джерелами базового освітлення житлових і комерційних приміщень, а до них в тандем можна підібрати індивідуальне підсвічування робочих місць з лампами 4000К і вище. Ще більше варіацій зі світлом дають світильники, сумісні з диммерами.

Знижки