Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Індекс кольоропоредачі і чому він такий важливий

Індекс кольоропоредачі і чому він такий важливий

Що таке CRI (Ra)?

Індекс передачі кольору (англ. colour rendering index, CRI або Ra) - це параметр, що характеризує рівень відповідності природного кольору предмета до відображеного кольору цього предмета при освітленні його джерелом світла. Іншими словами, індекс передачі кольору показує наскільки натурально виглядають навколо нас предмети в світлі від лампи. Діапазон індексу коливається від 0 до 100, де 100Ra - це передача кольору при сонячному світлі. Найчастіше люди використовують освітлення з Ra75, хоча це досить шкідливо для очей, особливо для дитячих.

Як розрахувати CRI (Ra)?

Індекс передачі кольору розраховується за допомогою таблиці кольорів, вона освітлюється досліджуваним джерелом і результат порівнюється з кольорами, отриманими при освітленні природним джерелом. Чим менша різниця, тим вищий індекс.

Якщо виробник не комплектує світильник лампами, то тоді при покупці джерел світла консультуйтеся з продавцем і обов'язково уточнюйте який індекс Ra у даної лампи. Найвищий індекс у звичайних ламп розжарювання, але при цьому вони не відносяться до енергозберігаючих технологій.

Дуже популярними останнім часом є діодні (LED) джерела або LED світильники: офісні та декоративні, настінні і стельові, для кухні і для ванної кімнати, торшери та настільні лампи. І вже точно, ці світильники економлять нам електроенергію. Світильники LED - це високотехнологічні сучасні освітлювальні прилади, тому у якісних світильників Ra не може бути менше 80.

Знижки