Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Як недорого організувати освітлення в дитячій кімнаті

Як недорого організувати освітлення в дитячій кімнаті

Дитяча - це цілий світ, в якому дитина проводить майже весь свій час. Сон і відпочинок, розваги та ігри, виконання творчих і домашніх завдань - в кімнаті потрібно передбачити не тільки меблі для кожного з цих занять, а й продумати систему освітлення. Її виконавчими модулями будуть кілька приладів, встановлених в потрібній зоні.

Пристрої відрізняються в залежності від призначення і місця монтажу, але є кілька спільних рис. Яким же повинен бути дитячий світильник?

  • Безпечним. Мінімум деталей, чудова збірка, не вишукані матеріали. Краще відмовитися від моделей з тонкого скла, кришталю, дзеркальних вставок, адже малюк під час активних ігор може розбити світильник, поранитися. Ще один аспект - безпека зору. Світло від ламп не повинно бути надто яскравим і не втомлювати зір, але робочий стіл обов'язково освітлюється повноцінно.
  • Надійним. Проконтролювати циклічність ввімкнення/вимикання світильників практично неможливо, тому підбирайте моделі з лампами, інертними до частоти цих повторів. Кращий вибір - спеціальні дитячі настільні лампи.
  • Доречним. Ті світильники для дітей, які підходять до 1 року зовсім можуть не сподобатися школярам або підліткам. Враховуйте смаки маленького користувача і гендерні відмінності.

Формуємо освітлення в дитячій кімнаті за правилами

Приміщення дитячої розмежовується на кілька функціональних зон, кожна з яких підсвічується окремими світильниками. Ігровий куточок, спальне місце, письмовий або комп'ютерний стіл потребують різної інтенсивності світлоої заливки. Ніякої контрастності переходів від яскравого до приглушеного освітлення, щоб не викликати швидку стомлюваність маленьких очей. Освітлення для дитини необхідне багаторівневе. Обов'язково потрібно передбачити джерела базової, локальної та робочої підсвітки.

Базове світло

Цю роль виконують дитячі світильники на стелю, встановлені по центру або симетрично з боків (в кімнатах нестандартного планування). Якщо промені не дотягуються в найвіддаленіші куточки просторої кімнати, їм на допомогу можна встановити даунлайтери і вбудовані моделі точкового підсвічування.

Світіння базових джерел повинно бути м'яким, ненав'язливим. Краще підбирати моделі розсіяного світла: щільні, але не затінюючі абажури, закриті матові або напіввідкриті плафони, спрямовані вгору. Можна організувати цікаве освітлення стелі в дитячій за допомогою системи спотів, груп підвісів або точкових світильників, встановлених за певною схемою.

Потрібно орієнтуватися на планування приміщення: чим нижче стеля, тим більш компактна дитяча люстра буде доречна, вона не краде корисний об'єм простору, не перевантажує обстановку.

Допоміжне підсвічування

У багатофункціональній кімнаті малюка локальне світло допомагає орієнтуватися в просторі в темний час доби, читати перед сном улюблену книгу. Для цих цілей підходять дитячі настінні світильники-нічники, настільні лампи і навіть торшери. Вибір залежить безпосередньо від віку дитини:

  • для новонароджених обов'язково встановлюють нічник м'якого світіння і низького енергоспоживання;
  • дітям 1-3 років в кімнаті потрібні бра, встановлені в віддаленості від спального місця, щоб дитина сама не змогла дотягнутися до приладу;
  • дітки 3-6 років вже досить самостійні, тому приліжкове освітлення в дитячій потрібно спланувати разом з ними. Вибрати модель із зображенням улюбленого мультяшного героя, зручним вимикачем, розташувати в місці, куди малюк сам дотягнеться для вмикання / вимикання приладу;
  • школярі та підлітки - вже усвідомлені користувачі, тому для їх кімнати можна використовувати настільні лампи, торшери та переміщати мобільну світлотехніку в будь-яку точку простору.

Локальним освітленням буде і центральна люстра, підключена до диммера. Її потужність і яскравість світіння можна легко міняти при необхідності.

Освітлення робочої зони

У дитячій кімнаті це може бути куточок для малювання і творчості, комп'ютерний або письмовий стіл. У будь-якому випадку, є потреба організації більш яскравого освітлення над стільницею. Кращий дитячий світильник для робочого столу - настільна лампа. Якщо в кімнаті використовується невеликі меблі, можна встановити настінні споти з спрямованим на стільницю вектором світіння.

Модулі освітлення в робочому куточку повинні надійно кріпитися до поверхні, не сліпити очі користувача, легко регулюватися по висоті, підтримувати кілька режимів роботи. Щоб лампа не перекинулася і не розбилася, вибирайте моделі на прищіпці.

В Україні купити дитячий світильник потрібної конструкції і призначення можна недорого в нашому інтернет-магазині світла. Тут зібрані пропозиції кращих виробників Іспанії, Італії, Швеції, Англії (бренди Dalber, TK Lighting, Markslojd, Nowodvorski, Ideal Lux, Eglo).

Знижки