Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Як правильно організувати систему освітлення дзеркал у ванній

Як правильно організувати систему освітлення дзеркал у ванній

Кімната, в якій ми починаємо і закінчуємо кожен день, повинна досить інтенсивно освітлюватися. Особливо зона біля дзеркала, де чоловіки і жінки виконують копіткі завдання високої точності (гоління і нанесення макіяжу відповідно).

Правильно підібрані бра, споти, дзеркало в ванну з підсвічуванням відокремить цю функціональну зону від іншого простору, дозволить розмежувати велике приміщення, зробити його більш затишним або візуально розширити маленьку кімнату.

Ключові експлуатаційні характеристики

Дзеркало для ванної вибирають з урахуванням розмірів приміщення і дизайну інтер'єру. Відштовхуючись від цього, потрібно шукати відповідну світлотехніку. Це можуть бути окремі світильники, встановлені по периметру дзеркала, або підсвітка, вмонтована в амальгаму, що відбиває.

Рішення, як вибрати підсвічування дзеркал у ванній, має прийматися з урахуванням специфіки цього приміщення. У ньому завжди температурні перепади, випаровування, підвищена вологість, волога може конденсуватися на плафонах або абажурах освітлювальних пристроїв. Не будь-який світильник підійде для таких умов експлуатації.

Вбудовані світильники або підсвітки дзеркал повинні володіти такими експлуатаційними якостями:

  • безпека. Електрика і волога - вельми небезпечний союз. Тому струмопровідні елементи приладів освітлення повинні бути надійно ізольовані, чутливі до перепадів температур лампи надійно укриті навіть від випадкового потрапляння вологи. Посилена проводка, якісна ізоляція, низьковольтне споживання струму - головні складові успішного вибору;
  • вологостійкість. Дзеркало завжди встановлюється над раковиною. Бризки води, конденсат можуть потрапити на корпус світлотехніки. Важливо вибирати прилади, які витримають складні умови експлуатації. Чим щільніше корпус прилягає до плафону, тим вище ступінь захисту IP в світлотехніки. Кращий вибір - світло від IP x4 і вище. Маркування вказує, чи потраплять до неї дрібні предмети, волога або пил;
  • надійність. Якщо система освітлення планується на етапі ремонту, дроти, найчастіше ховають в штробу і виводять до зовнішнього вимикача. Проводка вибраного пристрою освітлення повинна бути міцною і довговічною, адже переробляти облицювання приміщення щороку навряд чи буде охоче.

Ремонт нікого не приваблює, тому настінні дзеркала з підсвічуванням, бра, підключені до основної проводки, а не до розетки, повинні виготовлятися з міцних матеріалів. Сучасні виробники (Elstead, Markslojd, Nowodvorski, Searchlight, Viokef) найбільш вразливі до вологи металеві частини покривають захисним антикорозійним просоченням, використовують вологостійкі матеріали, плафони виробляють тільки з міцного, загартованого скла, пластику, акрилу.

А ось варіативність рішень

Як вибрати підсвічування дзеркал у ванній, щоб позбутися відчуття стерильності в просторі? Майже всі предмети меблювання цього приміщення виконуються в білому кольорі. Світлотехніка в більшості випадків також виконана в цій палітрі. Але білі матові плафони злегка розбавляються хромованою підставою або золотистим відблиском арматури. Гра текстур дозволяє відійти від монотонності і однотипності, тому вибір приладів освітлення різноманітний.

Сучасні виробники пропонують безліч варіантів світильників для освітлення дзеркал:

  • стаціонарні бра з напівзакритими, закритими плафонами або зовсім без них (наприклад, укомплектовані світлодіодними лампами, які не боятися температурних перепадів і вологи);
  • світильники на виступаючій арматурі з автономним вимикачем на корпусі (Viokef LINO);
  • поворотні споти поодинокі або багатолампові (Markslojd Lux);
  • стилізовані декоративні моделі в формі свічки, канделябри або факела (колекції Lun, DRYDEN від Elstead);
  • накладки на поверхню дзеркала (Markslojd AVIGNON, RENNES) та ін.

Особливості розташування пристроїв

Світлотехніка для ванної кімнати може виконувати основну функцію (висвітлювати простір) або тільки застосовуються для декору. Як вибрати підсвічування дзеркал у ванній, щоб об'єднати ці функції? Віддати перевагу настінним бра. Різні техніки декору, безліч форм, розмірів, можливість направити потік світіння в потрібному векторі - все це дозволяє створити грамотну підсвітку, підкреслити елегантність інтер'єру, приховати дефекти планування або обробки, зробити дзеркало центральним елементом кімнати.

Не бійтеся багаторазового відбиття ламп в дзеркалі, адже при правильній установці і виборі пристроїв з потрібним плафоном світло не буде бити в очі і засліплювати користувача. Ось чому для підсвічування у ванній використовуються переважно матовані розсіювачі.

Знижки