Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Як вибрати світильник на стелю?

Як вибрати світильник на стелю?

Інтер'єр не можна уявити без стельових світильників. Вони привертають увагу, формують освітлення, задають зовнішній вигляд кімнати - саме тому до їх вибору варто підійти уважно і вдумливо. Залежно від призначення, стилістики кімнати вам підійдуть ті чи інші типи світильників. Все, викладене нижче - не суворі правила, а лише рекомендації по тому, як вибрати світильник. Проте, вони підійдуть для більшості покупців освітлення.

Типи стельових світильників

  • Люстри. Освітлення, яке встановлюється на стелю (найчастіше на гак), і має найрізноманітнішу форму. Люстри можуть бути як класичними багаторіжкові моделями, так і світлодіодними рішеннями на один плафон. Люстри, як категорія світильників, досить умовні, але зазвичай ними називають предмети освітлення класичної конструкції з плафонами і декількома джерелами світла на штанзі.
  • Стельові споти - невеликі (найчастіше) спрямовані світильники. Їх основне призначення - висвітлення певних предметів інтер'єру або частин кімнати. При цьому вони значно відрізняються від схожих зовні трекових моделей, адже не вимагають струмопровідних шин для установки. Це є одночасно і їх перевагою, і недоліком. Абсолютна більшість стельових спотів мають можливість регулювати кут падіння світла і його напрямок. Як вибрати світильник-спот читайте в інших наших статтях.
  • Світильники-лампи. Так називають пристельові моделі, які максимально близько розташовуються плафоном до стелі і не мають ніжок, штанг або підвісів. Вибрати світильник стельову лампу варто для кімнат з низькими стелями або обмеженням по висоті встановлюємої люстри.
  • Точкові світильники. Невеликі предмети освітлення частіше на один, рідше - на кілька джерел світла. Вбудовані в поверхню стелі або мають плафон, який виходить за її межі. Їх призначення - додаткове освітлення, асистування основній люстрі або стельовму світильнику, формування м'якого світла.
  • Трекові світильники. Це найближчі до світильників-спотів моделі, які мають ті ж завдання і призначення, але конструктивно виготовлені інакше. Їх специфіка - установка на струмопровідну шину і можливість переміщати світильники по ній в будь-який момент. Крім того, більшість моделей мають поворотну конструкцію.

Вибір світильників по кімнатам

Вітальня

Освітлення у вітальні повинне відповідати безлічі вимог. Це кімната для спільного відпочинку з сім'єю і проведення часу, якій необхідно легко підлаштовуватися під різні завдання - від яскравого світла до м'якого, яке більше нагадує нічник. Реалізувати такі широкі можливості можна двома способами:

  • Купити люстру або світильник, якого з лишком вистачить для повного освітлення приміщення. Це об'ємні моделі, яскравості і світлового потоку яких буде достатньо, щоб жоден кут кімнати не здавався затіненим або темним. В "пару" до основного предмету освітлення вибирають додаткове - треки, точки, споти. Їх завдання - м'яке розсіяне світло і виділення певних областей кімнати, які можуть вимагати локальної підсвічування. Разом ви отримаєте можливість гнучко налаштовувати освітлення під свої потреби.
  • Вибрати світильник на стелю з функцією дімеру, ідеально - ще і з управлінням температурою світла. Таким чином використовуючи тільки один предмет освітлення, ви отримаєте масу варіантів його використання - від режиму нічника, до максимальної яскравості. Єдиний мінус - неможливість розділити освітлення на локальні зони, тому в першу чергу орієнтуйтеся на свою кімнату.

Спальня

Призначення спальні - в першу чергу відпочинок. Саме тому рекомендується м'яке розсіяне світло в теплому спектрі - таке заспокоює нервову систему, що дозволить легше заснути. Разом з тим це та кімната, де люди одягаються, приводять себе до ладу - іноді вона навіть має робочу зону, тому для локального освітлення рекомендуємо пару бра або спотів з більш яскравим світлом.

Ванна

Як вибрати світильник на стелю у ванну? Все просто - вам потрібна захищена від вологи і пари модель, яка висвітлить всю площу кімнати. Додаткове освітлення біля дзеркала найкраще організувати за допомогою бра або підсвітки для ванної.

Рекомендуємо надавати перевагу компактним стельовим лампам або набору точкового освітлення. Серед цих типів світильників багато захищених моделей, до того ж вони не будуть займати занадто багато місця в часто вельми обмеженому просторі.

Передпокій або коридор

Вибрати світильник в передпокій буває досить важко, адже неясно на які саме особливості освітлення звернути увагу в першу чергу. Короткі рекомендації для світла в подібних кімнатах:

  • вбудовані або максимально компактні моделі, які не займають багато об'єму в невеликій кімнаті і які складно зачепити верхнім одягом;
  • стельова модель, одна або кілька для більш природного світла;
  • температура освітлення нейтральна, денна, щоб уникнути спотворень кольору одягу або макіяжу;
  • кілька світильників для довгих коридорів і просторих передпокоїв.

Технічні характеристики

Крім зовнішнього вигляду стельового світла дуже важливо підібрати модель згідно з технічними параметрами. Вибрати світильник правильно - значить отримати якісне і відповідне освітлення в кожній кімнаті, яка не буде приносити незручностей при будь-якому сценарії використання.

Рекомендуємо звернути увагу на такі моменти:

  • Світловий потік, який визначає яскравість освітлення для кожного джерела світла. Це параметр, який дозволяє визначити чи достатньо світильника для тієї чи іншої площі або кімнати. Вимірюється в люмен. В мережі ви можете знайти масу калькуляторів, які дозволять розрахувати прийнятні значення для кожної окремої кімнати і світильника.
  • Температура світла. Це параметр, який визначає спектр світлового випромінювання, а саме те, що зазвичай називають холодним, теплим і денним світлом. Вимірюється параметр в Кельвінах. Теплим світлом вважається потік до 3500К, нейтральним - від 3500К до 5300К, холодним - понад 5300К. Останній використовується в офісах і кабінетах, так як допомагає сконцентрувати увагу на виконанні завдань.
  • Тип джерела світіння. Зазвичай це світлодіодний модуль, світлодіодна лампа або лампа розжарювання. Останні є морально застарілими, і поступаються напівпровідникових "колегам", буквально у всьому, від економії електроенергії, до якості світла, тому ми щиро не рекомендуємо їх до покупки.

Світлодіодні лампи і модулі є лідерами серед сучасних джерел освітлення. Різниця між ними полягає в наявності цоколя - лампу можна замінити вручну, модуль же не має такої переваги. Але має інші - розмір і форми, які дозволяють створювати неймовірно мініатюрні світильники і плафони, унікальні дизайни, що не можна реалізувати, використовуючи лампочки.

У цій статті ми постаралися коротко розповісти вам як вибрати світильник стельовий. Більш докладні гайди по параметрам, стилю, виробникам дивіться в блозі інтернет-магазину Насвітло!

Знижки