Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Особливості трекового освітлення

Особливості трекового освітлення

Трекове освітлення залишається одним із найпопулярніших типів освітлювальних приладів 2021-2022 року. Безліч брендів, варіантів компонування та форм дозволяють вибрати максимально зручний варіант. Причина популярності в універсальності моделей, які можуть підійти кожному. Але треки це не звичні всім люстри та бра – їх використання має певні особливості, про які ми й розповімо у цій статті.

Що таке трекова система

Трекова система - це набір зі світильника та струмопровідної шини, на яку він встановлюється. На одній шині, або як її ще називають "треком", може бути встановлено кілька різних світильників. Треки встановлюються на стелю або стіни. Існує 2 види шин - вбудовані у поверхню та накладні. Шини можуть бути різної довжини і не обов'язково прямими – завдяки гнучким та жорстким з'єднанням можна збирати конструкції складних форм.

Трекові світильники встановлюються на треки, звідки отримують живлення. Вони теж можуть бути дуже різними – за стилем, матеріалами, характеристиками джерела світла. Найпопулярнішими є класичні моделі із металу чорного або білого кольору. Трекові світильники універсальні – вони можуть встановлюватися вдома практично у будь-якій кімнаті, їм не потрібні високі стелі. При цьому і для комерційних приміщень це відмінний варіант - спрямоване світло підходить для освітлення вітрин, полиць та приміщень вцілому.

Самі світильники відрізняються за типом кріплення - вони можуть підходити під однофазні, трифазні або магнітні шини.

Однофазні та трифазні шини

Системи можуть бути побудовані на однофазних або трифазних шинопроводах. Різниця у кількості струмопровідних жил усередині. Трифазні моделі дозволяють розділяти світильники на 2 групи та керувати ними окремо, однофазні ж не мають такої можливості.

Треки на одну фазу конструктивно простіше, і тому дешевші - ідеально підходять для локального підсвічування окремих зон, якщо у вас на шині не дуже багато джерел світла. Системи на 3 фази є необхідність монтувати тільки якщо на шині більше 3х світильників і є потреба в роздільному управлінні – це найкращий варіант для комерційних приміщень. Само собою такі шини трохи дорожчі через конструктивні особливості.

Поради щодо вибору трекових світильників

  1. Визначтеся з необхідним типом - однофазна або трифазна система.
  2. Виберіть тип треку - вбудований або накладний.
  3. Підберіть світильники, які підходять вашому типу треку і можуть бути на нього встановлені. В ідеалі світильники та шини повинні бути від одного виробника.
  4. Якщо не впевнені у виборі чи сумісності - зверніться до менеджера магазину. Він підкаже оптимальні варіанти щодо співвідношення ціна/якість, підбере потрібну кількість світильників та довжину шини саме під ваші потреби.
Знижки