Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Освітлення кабінету: варіативність технік, способи їх реалізації

Освітлення кабінету: варіативність технік, способи їх реалізації

Продуманість системи освітлення впливає на продуктивність праці, здатність знаходити неординарні рішення в різних ситуаціях, на загальний стан організму людини. Тому освітлення робочого кабінету потрібно ретельно спланувати, врахувати безліч нюансів. Благо, сучасні технології дозволяють реалізувати кілька сценаріїв підсвічування без особливих фінансових витрат.

Загальні вимоги до освітлення роочого місця

Оптимальний варіант - природне освітлення робочого місця, але панорамні вікна і сонячна погода доступні не завжди, тому правильним рішенням стане придбання світильників. Система освітлення повинна бути:

  • підібраною під вид діяльності користувача. Для тривалої роботи з документацією, деталізованої конструкторської справи потрібне біле світло для підвищення концентрації, для комп'ютерних операцій - м'яке загальне рівномірне освітлення, причому його напрямок потрібно регулювати (щоб не утворювалось відблисків на моніторі);
  • багаторівневою. Базове, локальне, робоче підсвічування - незмінні складові. Ніяких різких переходів від світла до тіні - тільки комфорт для очей. Зайва яскравість, надмірна тьмяність стомлюють користувача, знижують його продуктивність праці;
  • зручною. Сенсорні вимикачі, диммери, управління за допомогою пульта спростять процес вмикання/вимикання, підвищать статусність в очах відвідувачів і партнерів. Можливість змінювати інтенсивність світла виключить необхідність в придбанні додаткових світильників. Якщо користувач в одному кабінеті перемикається з однієї справи на іншу (працює з документами, потім переходить за ПК, читає літературу), важливо передбачити пристрої освітлення з рухомими плафонами, арматурою, що гнеться, для простого налаштування.

Кілька популярних сценаріїв

Освітлення робочого кабінету можна побудувати за 3 найвідомішими схемами:

  • Верхнє + бічне. Це рішення для приміщень, де робота передбачається тільки вдень. При недостатності природного світла використовується центральне джерело світіння або настільна лампа, настінний світильник.
  • Комбіноване. До базового освітлення додається локальне підсвічування. Актуальне рішення для опен-спейс просторів, де на кожне робоче місце потрібно підібрати світло певної інтенсивності.
  • Зонування відокремленого простору. Оптимальний варіант для візуального виділення куточка для індивідуальної роботи, зони відпочинку, переговорів. Світильники тут створюють потрібний настрій - допомагають розслабитися, відпочити або, навпаки сконцентруватися, зібратися з думками.

Від теорії до практики

Рід діяльності людини диктує свої правила підсвічування: для художника важливо отримати відмінну передачу кольору, для конструктора можливість тривалий час концентруватися на скрупульозній справі, для цінителя мистецтв - акцентувати увагу на окремому предметі (наприклад, картині на стіні). Тут потрібні і прожектори, і настільні лампи, і підсвічування для картин з певним типом ламп.

Припустимо, що нам в приміщенні потрібно виділити робоче місце і куточок для переговорів. Базове освітлення в кабінеті повинно бути максимально рівномірним і всеосяжним. Стельовий світильник чи люстра, підібрані під стиль меблів, допоможе зменшити навантаження на зір користувача. Кількість пристроїв залежить від розмірів, планування і пропорцій кабінету. Наприклад, для кімнати з перегородкою або умовним розмежуванням великою шафою знадобляться кілька стельових світильників.

Для локального освітлення робочої стільниці підійде настільна лампа (або кілька для великого столу). Світло від неї повинне бути відбитим, тому підшукуйте моделі з рухомим конічним або сферичним плафоном, закритим зверху. Ніякого засліплення і перевтоми очей від надмірно яскравого потоку.

Переговорна зона повинна висвітлюватися м'яким, приглушеним світлом. Тут повинна панувати атмосфера невимушеності, але без фанатизму - важливо зберегти робочий настрій. М'яку зону можна доповнити торшером або над журнальним столиком повісити відокремлений підвіс. Знизивши інтенсивність його світіння можна домогтися релаксу і заспокоєння, створити куточок відпочинку.

Спроектувати правильне освітлення робочого місця і окремого кабінету можна з нашим інтернет-магазином «Nasvitlo». Тут представлені виконавчі модулі для реалізації будь-яких сценаріїв підсвічування - підвіси, люстри, світильники і настільні лампи відомих брендів Eglo, Nowodworski, Ideal Lux. У нас можна замовити світлотехніку оптом і в роздріб. Доставка товару до Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова, Ужгорода, Івано-Франківська, Вінниці - в усі куточки України.

Знижки