Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Практичні поради, як вибрати люстру на кухню

Практичні поради, як вибрати люстру на кухню

Кухня стане затишною, зручною і красивою, якщо в ній грамотно продумане освітлення. Перед придбанням будь-якого світильника важливо визначитися з виставленими вимогами:

  • він потрібен для виконання основних завдань по освітленню;
  • служитиме допоміжним/фоновим джерелом світіння;
  • стане функціональним інструментом зонування простору.

Складно відразу визначитися, яку люстру вибрати для кухні, адже сучасний асортимент вражає різноманіттям форм, дизайнів і стилістики.

Конструкція світильника - важливий фактор вибору

Залежно від особливостей кріплення і довжини конструкції люстри бувають:

  • Стельові. Плафон накладного типу або на невеликому підвісі кріпитися в безпосередній близькості до стелі. В основному це люстри строгих геометричних форм (квадрата, кола, ромба) з матовим або прозорим плафоном кольорової або монотонної інтерпретації. Зустрічаються і складні розгалужені конструкції у вигляді квіткових композицій. Варто встановлювати практичні люстри на кухні, які легше буде обслуговувати (очищати від жиру, кіптяви, легко міняти лампи).
  • Люстри-підвіси. Це найпопулярніший вид освітлювальних пристроїв для кухні. Закріплені на струні, тросі або шнурі плафони (один або кілька), можуть регулюватися по висоті, створювати різні світлові картинки в дизайні.
  • Споти. Це категорія сучасних рухомих і функціональних приладів спрямованого світіння. Вони актуальні для кухонь різного стилю, стануть багатозадачним інструментом генерації світла потрібної інтенсивності.

Багатогранність інтер'єру з підвісними світильниками

Набридла монотонність обстановки, хочеться періодично міняти загальне сприйняття простору без значних зусиль? Варто купити люстру на кухню підвісного типу. Сучасні виробники (Searchlight, Markslojd, Eglo) химерні форми світильників втілюють в неймовірних композиціях різного стилю, комбінують матеріали, що відрізняються по фактурі і міцності, оснащують вироби механізмами регулювання висоти підвісу.

Одним рухом звичайна люстра перетворитися в оригінальний арт-об'єкт. Підвішений високо світильник, який виконує роль основного джерела світіння, опустившись нижче, стане вузьконаправленим допоміжним елементом фонового підсвічування. Лампа в пристельовій зоні висвітлює весь периметр кімнати, опущена нижче - лише певну частину простору, створює таємничу атмосферу напівтемряви. Гра світла/тіні буде пластичним і простим інструментом зміни простору.

Хочеться колоритний підвісний світильник, але як вибрати люстру на кухню, якщо компактне приміщення має низьку стелю? Грамотно розставити інші предмети інтер'єру. Дизайнери радять проявляти фантазію і креативність, якщо хочете створити ексклюзивний стиль. Підсвітити кавовий столик або великий обідній стіл в компактному приміщенні можна запросто підвісним світильником. Якщо під люстрою ви не збираєтеся ходити і чіпляти головою довгий підвіс, в просторі не буде створювати відчуття захаращеності та недоречності освітлювального пристрою. Воно гармонійно доповнить загальну картину інтер'єру.

Простий догляд - бездоганна чистота

Тенденція сучасності - максимум практичності. Як вибрати люстру на кухню відповідно до цього твердження? Для кухні характерна висока відвідуваність, тому її зовнішній вигляд завжди повинен залишатися ідеальним. Всі предмети інтер'єру, в тому числі і світильники, повинні бути легкими в обслуговуванні, не втрачати первинних естетичних властивостей (плафони - не деформуватися, абажури - не втрачати насиченість фарб, підвіси - чітко тримати форму, не провисати).

Найзручніші і невибагливі в обслуговуванні люстри на основі металевих, пластикових і скляних плафонів. Матеріали несприйнятливі до термальних кореляцій, не тріскаються при нагріванні/охолодженні, легко миються. Плафони найчастіше відкритого/напіввідчиненого типу, доступ до ламп простий і зручний.

Як вибрати люстру на кухню, якщо виробники пропонують модифікації з текстилю і пробки? Використовувати ці моделі далеко від джерел кіптяви і вологи. Наприклад, у віддаленому куточку над обідньою зоною для її розмежування з основною робочою частиною кухні.

Модерн в кожному світильнику

Як вибрати люстру на кухню, адже класичні канделябри, кришталеві люстри менш актуальні в приміщенні з високою вологістю, кіптявою, а іноді, навіть задимленістю. Виробники пропонують світильники в стилі хай-тек, мінімалізм, лофт - різні прояви модернового настрою. Вони підійдуть під будь-який сучасний стиль інтер'єрів, стануть еклектичним доповненням класицизму або проявом індустріалізму - це універсальне рішення для кухонь різної стилістики.

Знижки