Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Правила організації системи освітлення в дитячій кімнаті

Правила організації системи освітлення в дитячій кімнаті

Від атмосфери і обстановки, в якій росте малюк, залежить його психоемоційний стан і здоров'я. Дуже важливо при облаштуванні дитячої кімнати грамотно спланувати її інтер'єр і освітлення. Особливість кімнати малюка - поєднання спальні, робочого куточка і зони для ігор. Тому потрібно підбирати різнотипні світильники для кожної функціональної частини простору.

Загальним критерієм вибору є повна безпека. Організація світла в дитячій повинна враховувати вік дитини - у кімнаті для найменших діток світильники повинні бути недоступними, адже допитливі непосиди захочуть помацати загадкову конструкцію або випробувати її на міцність. Не варто купувати масивну світлотехніку з безліччю декоративних деталей і складових елементів, адже під час активних ігор дитина може зачепити світильник і поранитися об розбиті осколки.

Для підлітків можна використовувати будь-які пристрої освітлення, що відповідають стилістично під концепцію дизайну. Але екологічна безпека і висока якість виконання кожної деталі повинні залишатися першорядними критеріями вибору.

Штучне світло, ідентичне природньому освітленню

Найсприятливішим для здоров'я дитини залишається сонячне світло. Але в темний час доби заповнити його недостатність допоможуть правильно підібрані світильники. Сучасні технології дозволяють отримати «штучне сонце», яке порадує не тільки функціональністю, але і оригінальним зовнішнім виглядом.

Різна світлотехніка випромінює світло різного спектру. Дослідження доводять, що найкориснішим для зору залишається жовтувате тепле світло. Білий денний спектр викликає швидку стомлюваність, при тривалому впливі порушує концентрацію уваги. Підбирати варто світильники, що рівномірно розподіляють потік світіння без створення конкретних світлових плям і контрастів.

Освітлення в дитячій кімнаті організовується після чіткого планування простору. Де буде ліжко, робочий стіл, ігрова зона, на скільки користувачів розрахована світлотехніка - всі ці питання потрібно продумати заздалегідь. Якщо приміщення розраховане на кілька діток, світильників потрібно більше і місце їх установки варто продумувати більш скрупульозно, щоб малюки не заважали один одному.

Від того, скільки функціональних зон залежить, яке освітлення повинно бути в дитячій кімнаті.

Основне джерело світла

Дитячі люстри, підвіси, стельові плафони - кожен з цих пристроїв зможе стати центральним інструментом повноцінного освітлення простору. Розсіяне м'яке світло повинно заливати кімнату по всьому периметру. Для цих цілей підходять і точкові вбудовані світильники, встановлені розосереджено в стельовій області.

Основне освітлення, що висвітлює всю площу дитячої, може використовуватися в тандемі з допоміжним освітлювачем (бра, настільні лампи, споти), тому тут недоречні пристрої з ажурними плафонами, великою кількістю іскристих підвісів. Ніяких відблисків, заломлень світла і тіней - головне правило здорового зору вашої дитини.

Локальне освітлення в дитячу

Настінні і підлогові світильники в дитячій не є необхідністю, але стануть надійним джерелом середнього рівня освітлення при організації багаторівневих систем. Бра виконають відразу кілька функцій:

  • це найкращий вид світильника, що розташовуються біля ліжка. Читання книги на ніч, ненав'язливе світіння в режимі нічника, легка напівтемрява з можливістю ідентифікації перешкод на шляху;
  • настінні споти, встановлені поблизу робочого столу, з легкістю замінять настільну лампу. Досить просто направити лампу в потрібну область.

Торшери підходять для кімнати підлітка, адже маленькі пустотливі користувачі можуть його випадково перекинути.

Поєднати локальне і функціональне освітлення в дитячій кімнаті допоможуть настільні лампи. До них пред'являються найжорсткіші експлуатаційні вимоги:

  • надійне кріплення;
  • відсутність елементів, що нагріваються;
  • приємне для очей світло оптимальної інтенсивності;
  • можливість регулювання висоти, потужності, напрямку світлового променя.

В Україні організація світла в дитячій стане простим завданням з нашим інтернет-магазином Nasvitlo. Тут ви можете підшукати і недорого купити світлотехніку потрібної потужності, дизайну і характеру світіння. Люстри, бра, настільні лампи відомих європейських брендів Dalber, Eglo, Nowodvorski, Searchlight виготовлені за всіма догмам експлуатаційної безпеки та якості. Тільки надійні матеріали і добротна збірка. Товар сертифікований. Доставка в Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одесу, Ужгород, Івано-Франківськ безкоштовно при сумі замовлення понад 1500 грн.

Знижки