Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Як створити свій проект багаторівневого освітлення

Як створити свій проект багаторівневого освітлення

Вдалий інтер'єр - сукупність стилізованих меблів, правильно підібрана палітра відтінків стін, стелі, підлоги, а також виважено спланована систем освітлення. Використання світлотехніки різного дизайну і форми дозволяє привнести в інтер'єр вишуканість і витонченість, а грамотно продумана схема поширення світла і характер світіння - створити затишок і комфорт в приміщенні будь-якої квадратури.

Домогтися повноцінного перетворення приміщення допомагає якраз багаторівневе освітлення. Чи буде це торгова точка, офіс, житловий будинок або квартира-студія визначить кількість, тип і особливості установки певних світильників. Але існують 3 узагальнених принципи:

  • Основне джерело світіння завжди найпотужніше, розташовується на стелі. Загальне світло не повинне створювати акценти на конкретній точці, воно рівномірно освітлює простір, ні до чого не примушуючи користувача.
  • Привнести затишок і атмосферу умиротворення під силу настінним бра. Вони можуть стати функціональним підсвічуванням робочого місця, столика кафе, куточка для читання або основним джерелом м'якого, приглушеного, романтичного світіння.
  • Акцентно виділити об'єкт інтер'єру зможуть точкові світильники. Даунлайтери або спрямовані модифікації - вибір індивідуальний для кожного проекту.

Детально про багаторівневі системи освітлення житла

Підкреслити особливості планування або приховати його недоліки, розставити необхідні акценти в просторі будь-якої кімнати, візуально виділити глибину обраної стильової концепції дизайну допоможуть світильники, встановлені на різних рівнях. Компактне житло відразу ж перетвориться, якщо застосувати принципи багаторівневого освітлення. Одноманітне світло квартири-студії навіває похмурість, пригнічує монотонністю. Кілька різних світильників привносять пожвавлення, допомагають швидко перебудуватися користувачеві з режиму напруженої роботи в режим релаксації і відпочинку.

Потрібно детально продумати місце установки кожного світильника, визначити кожному з них відведену функцію. Існує 2 ключових напрямки організації інтер'єрного освітлення на кілька рівнів:

  • мінімалізм. Цей напрямок цінується за позбавлення від всього зайвого, адже генерують світіння приховані в предмети меблів пристрої, підсвітка, що імітує за формою обриси предметів інтер'єру. Одноманітність, ніякої яскравості і занадто виділеної насиченості, світло нібито ллється звідусіль;
  • навмисна демонстрація технічності. В таких проектах багаторівневе освітлення сприймається як мистецтво. У фаворі експерименти з матеріалами, текстурами, гамою відтінків, химерність форм, елементи ручної роботи.

Способи реалізації

Вибравши потрібний напрямок, принципи багаторівневого освітлення можна втілювати за допомогою люстр, настінних бра і точкових вбудованих світильників. Підвіси дають спрямоване світіння, візуально розбивають кімнату на функціональні зони. На кухні це буде розмежування обіднього куточка і робочої області, у вітальні - місця відпочинку і куточка рукоділля/читання, в спальні - зони сну і марафету.

Люстри із спрямованими вгору лампами використовуються для повноцінного основного освітлення. Світло, відбите від стін і стелі, м'яко і рівномірно поширюється в просторі, не зачіпаючи віддалені куточки кімнат. Вдало виглядають прилади на натяжних стелях, відбиваючись від глянцевої або сатинової поверхні.

Зняти напругу з центру кімнати допоможуть вбудовані точкові прилади освітлення. Вони підсилюють ефект від люстри, можуть самі служити джерелом приглушеного світіння. Вбудовані моделі можуть використовуватися на різних рівнях:

  • підсвічувати стелю;
  • візуально розширювати простір при бічному (в стіни) монтажі;
  • піднімати візуально висоту стелі, підсвічувати колони, виділяти будь-яку вертикальну поверхню при інсталяції в підлогу.

У складних задумках точкові світильники використовуються все частіше, адже можуть стати фоновим джерелом світіння, невимушено підкреслити декоративні або конструктивні елементи інтер'єру, не привертаючи до себе зайвої уваги.

Втілити принципи багаторівневого освітлення допоможуть настінні поодинокі або парні бра. Вони підсвічують стіну, кути кімнат, візуально піднімають стелю, створюють розслаблюючу атмосферу спокою й умиротворення, спрямовані споти, навпаки, допоможуть сконцентруватися при роботі з документами, читанням книг.

Все для завершених систем освітлення

У нашому інтернет-магазині світла представлений комплекс обладнання для реалізації будь-яких проектів багаторівневого підсвічування. Бра, точкові світильники, підвіси і люстри, а також трекові системи з прожекторами будь-якої потужності і розмірів. З таким обладнанням ви самі розподіляєте і керуєте потоком світла.

Знижки