Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Зонування простору правильним освітленням

Зонування простору правильним освітленням

Головна мета будь-якого зонування - перетворити звичайне житло в зручний і функціональний простір. І все це при збереженні естетичної привабливості інтер'єру.

Поділ кімнати на куточки різної значимості легко можна провести меблями, але правильне освітлення стане найзручнішим, доступним і легким способом. Цей процес за участю світильників має декілька цілей:

  • Розділити приміщення на зони різного призначення (приватну, робочу, куточок відпочинку, релаксу та ін.).
  • Змінити пропорції функціональної значущості окремих зон (наприклад, у вітальні в квартирі-студії спочатку обідній куточок служить фаворитом з включеними яскравими підвісами, а по закінченню трапези увага переміщається в куточок з невеликим кавовим столиком і кріслом).
  • Прямий вплив на сприйняття простору. Формування візуальних ілюзій у вигляді зорового наближення дальньої стіни в кімнатах неправильного планування, створення світлових панно на досить нудній стіні - будь-які прийоми для підвищення привабливості інтер'єру.

Варіанти зонування простору підбираються індивідуально під кожне конкретне приміщення. Один з них - багаторівневе освітлення. Він підходить тільки для просторів відкритого планування (квартир-студій, великих опен-спейс кімнат, дворівневих квартир).

Інструменти зонування:

  • спрямованість і характер світла;
  • яскравість випромінювання;
  • управління кольоровістю;
  • місце (рівень) установки світлотехніки.

Ділимо правильно

Будь-які варіанти зонування простору припускають попереднє визначення функціонального призначення конкретної області кімнати. Це зона прийому гостей або відпочинку, копіткої ручної роботи або із застосуванням комп'ютера. Для кожної з них характерні свої особливості:

  • максимально багато світла вимагає вітальня, їдальня, робочий куточок кухні. Саме над цими ділянками розташування світильників підбирається наближене до поверхонь (обіднього столу, стільниці, м'якої зони). Об'ємні абажури на довгих підвісах - те, що потрібно;
  • приглушене світіння має супроводжувати роботу за ПК, перегляд ТВ, щоб відблиски не відбивалися від моніторів. Невеликий торшер, настільна лампа розсіяного свічення впораються з цим;
  • м'яке, рівномірне, але ненав'язливе освітлення комфортно для сну, відпочинку, спокійних вечорів у колі сім'ї. Спальня повинна так освітлюватися;
  • комбіноване. Найчастіше це освітлення дитячої кімнати або просторів повністю відкритого планування.

Умовні границі

Належне освітлення дозволяє зробити приміщення зручним, раціонально згрупованим. Кожна зона в ньому повинна освічуватися певним світильником. Застосовується пряме і відбите світло, стельове, настінне, підлогове освітлення, а також вбудовані світильники.

Розділити світлом простір можна різними способами:

  • світлове панно - стельове або настінне;
  • прилади генерації світла на межах зон;
  • перегородки, що світяться. Це цікавий прийом сучасних дизайнерів, при якому використовується 2 ряди даунлайтерів: один встановлений на стелі, другий - на підлозі;
  • акцентні підсвічування над значущими об'єктами інтер'єру та ін.

Провести умовні кордони може яскравий сконцентрований промінь світла або яскравий підсвічений предмет, який виразно відрізняється від витриманої стилістики інтер'єру. При цьому сила освітлення і колір визначає, яка зона буде домінувати. Теплі відтінки віддаляють об'єкти, холодні «вихоплюють» їх із загальної маси.

Правильний підхід до поділу світлом дозволяє навіть планування з недоліками зробити ідеальним. Розширити простір допоможе верхній рівень підсвічування у вигляді спотів, спрямованих на стіни, підняти візуально стею - люстри з плафонами, напівзакритими знизу і фокусируючими світло на стельовій зоні.

Велике приміщення зробити більш комфортним допоможуть цікаві по дизайну підвіси на довгих тримачах. Від розмірів і форми абажурів залежить, наскільки великою буде зона підсвічування. Що залишається в тіні, те непомітне і не кидається в очі (ліквідовується той чи інший недолік планування). Розташування світильників вирішує все. Наприклад, в невеликій спальні з відведеною нішею для одягу пристрої освітлення легко перетворять її в компактну і чітко окреслену гардеробну, а окремі бра перетворять простий туалетний столик в візуально відокремлений будуар.

У нашому інтернет-магазині світла можна купити різні виконавчі модулі для багаторівневого підсвічування, зонування простору будь-якими зручними для вас способами. В каталозі продукція представлена ​​товарами найвідоміших брендів Eglo, Markslojd, Nowodvorski, Searchlight, Ideal Lux. У нас прийнятні ціни, хороші знижки при оптових замовленнях, доставка в Київ, Дніпро, Одесу, Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, Вінницю та інші куточки України.

Знижки