Слава Україні
ПРАЦЮЄМО ДЛЯ УКРАЇНИ
Головні аспекти вибору освітлення для вулиці

Головні аспекти вибору освітлення для вулиці

Організовуючи екстер'єрне освітлення, необхідно врахувати багато чинників, розробку складнокомпонентних мереж з декількох вуличних світильників. Залежно від місця освітлення застосовуються різні правила установки приладів генерації світла:

  • в обов'язковому порядку потрібно освітлення архітектурних пам'яток і об'єктів;
  • береться до уваги поверхня в межах освітлення (світловідбиваючі властивості покриття);
  • застосовуються обмеження щодо розташування джерел світла на міських дорогах і інтенсивності світлового потоку.

Облаштовуючи приватну присадибну територію, вибір вуличного освітлення повинен враховувати близькість сусідніх ділянок, ступінь прямого або непрямого впливу на їх територію.

Якісне освітлення без втручання в особисте життя

Вибір вуличного освітлення кожен господар проводить за своїми критеріями. Але неправильний за розмірами вуличний стовп сусіда здатний докорінно змінити світлову картину в ландшафтному дизайні. При формуванні системи освітлення в приватному будинку, варто врахувати:

  • розмір опори світильників. Прилади вуличного освітлення можуть бути високими (ліхтарні стовпи), середніми (паркові стовпчики) і ґрунтовими/вбудовуваними. Найвищий ліхтарний стовп повинен оснащуватися правильним плафоном, що направляє світловий потік в потрібному напрямку (якщо різностороннє освітлення не затверджено з сусідами);
  • світлове забруднення. Кілька джерел світіння можуть створювати зони засвічення (їх світлові потоки перетинаються). Це явище змінює сприйняття простору, спотворює відтінки. Його, без сумніву, варто врахувати, роблячи вибір вуличного освітлення;
  • контроль відблисків. Неправильне проектування освітлення призводить до появи відблисків, які видно з дальної/близької відстані. Мінімізувати їх можна, правильно встановивши стовп, підібравши належне оптичне оснащення (наприклад, екрануючі відбивачі плафонів).

Головне правило вуличного освітлення - світло від приладів, встановлених на приватній території, не повинно мати прямого впливу на сусідні ділянки, а навпаки освітлювати свої окремі області.

Технічні параметри вуличного світла

Незалежно від призначення світильників (декоративне або технічне освітлення), вибір вуличного освітлення базується на визначенні:

  • Матеріалів зовнішньої світлотехніки. Від якості корпусу залежить тривалість і безперебійність працездатності вуличних приладів, особливості їх обслуговування. Матеріал плафона і корпусу визначать термальний показник функціональності пристрою (для літнього використання, для морозних зим і ін.).
  • Клас IK - ступінь енергії впливу. Вибір вуличного освітлення (конкретно грунтових освітлювальних пристроїв) враховує максимальну силу зовнішніх впливів, що додається до світильника без втрати його цілісності і без виникнення непоправних ушкоджень.
  • Захищеність IP. Світильники вуличного застосування виконуються з відкритими, закритими плафонами, з корпусом, захищеним від твердих об'єктів, пилу і від вологи. Для застосування на відкритих майданчиках використовуються найнадійніші герметичні пристрої найвищого ступеня захисту IP67.
  • Сила світлового потоку. Вибір вуличного освітлення ґрунтується на призначенні світильників: для допоміжного підсвічування застосовуються точкові прилади спрямованого світла, прожектори, для основного - потужні ліхтарі, консольні моделі, для привнесення затишку і функціональності - підвісні, стельові настінні стилізовані світильники, для зонування простору і маркування ландшафтних зон - вбудовуються, грунтові модифікації. Кожен з них має певний рівень освітленості.
  • Легкість обслуговування. Якщо ви зупинили вибір вуличного освітлення на компактних світильниках, питання заміни ламп не стане проблемою. Але масивні ліхтарні стовпи зі складними плафонами і системами кріплення краще вибирати з мінімальними вимогами до сервісних робіт. Для цього плафони і корпус повинні бути вандалостійкими, а лампи - довговічними.

Лампи - важливий фактор вибору світильників

Екстер'єрне освітлення, як і інтер'єрний аналог, може бути ефективним і незатратним. Освітлювальна система максимальної продуктивності має оптимальне співвідношення світловіддачі і споживаної електроенергії. Цей показник безпосередньо залежить від лампи.

Вибір вуличного освітлення передбачає використання світлодіодних, металогалогенних і натрієвих ламп. Найбільш невибагливими і довговічними вважаються світлодіодні технології, що так полюбилися найвідомішим виробникам Norlys (Норвегія), LUG (Польща). Ми щиро рекомендуємо саме цих виробників - адже вони давно зарекомендували себе на ринку України і мають офіційну гарантію до 15 років.

Знижки